Saeco Lirica OTC - TOP pytań o obsługę
2020-11-30

Takie komunikaty, umieszczone na dużym wyświetlaczu, znacznie ułatwiają obsługę ekspresu Lirika OTC, czyniąc ją praktycznie bezproblemową. Jednak aby jeszcze bardziej uprzyjemnić Wam korzystanie z tego ekspresu, przygotowaliśmy odpowiedzi na kilka najczęściej zadawanych pytań.
1. Dlaczego taca ociekowa napełnia się nawet wtedy, gdy woda nie jest odprowadzana?
Podchodzisz do ekspresu i stwierdzasz, że taca ociekowa jest pełna wody. Wielu użytkowników dziwi ten widok. Okazuje się, że twój ekspres… dba sam o siebie. Czasami woda jest automatycznie odprowadzana do tacy ociekowej przez urządzenie, aby umożliwić płukanie obwodów i zapewnić optymalne działanie. Jest to normalne zjawisko.
2. Dlaczego w urządzeniu wyświetla się stale czerwony symbol zapełnionego pojemnika na fusy?
To sprawa, którą można bardzo łatwo wytłumaczyć. Opróżniono kasetkę na fusy, gdy urządzenie było wyłączone. Musisz pamiętać, że kasetkę na fusy zawsze należy opróżniać, gdy urządzenie jest włączone. Teraz musisz poczekać, aż pojawi się symbol dostępności przed włożeniem kasetki.
3.Podchodzisz rano do ekspresu, by zrobić sobie swoją ulubioną kawę. Słyszysz, że urządzenie mieli ziarna kawy, ceramiczny młynek pracuje bez zarzutu, aż miło, ale kawa nadal nie wypływa. Co może być tego przyczyną?
Po pierwsze, mogło zabraknąć wody. Trzeba po prostu napełnić pojemnik na wodę i ponownie napełnić obwód ekspresu. Dzieje się tak również po długim okresie nieużytkowania. Wtedy trzeba opróżnić pojemnik na wodę, umyć go, opłukać i napełnić świeżą wodą, ustawić duży pojemnik pod dozownikiem, nacisnąć przycisk parzenia kawy, aby rozpocząć parzenie. Urządzenie naleje kawę przez dozownik, potem trzeba pojemnik opróżnić, i powtórzyć te wszystkie czynności trzykrotnie. Pojemnik przestawiamy pod rurkę wylotu gorącej wody / pary, naciskamy ikonę „menu”, a kiedy pojawi się kolejny ekran z filiżanką z gwiazdką, naciskamy przycisk „Mleko z kawą” (latte macchiato). Pojawi się ekran ze startem. Trzeba nacisnąć ponownie przycisk „mleko z kawą”, aby rozpocząć parzenie. Urządzenie powie nam, że należy zainstalować dozownik wody. Po sprawdzeniu, czy dozownik wody jest prawidłowo zainstalowany, naciskamy przycisk parzenia espresso. Ekspres rozpocznie nalewanie gorącej wody, trzeba nalać wodę do momentu pojawienia się symbolu braku wody. Potem opróżniamy pojemnik.
Może zdarzyć się też tak, że kawa nie wypływa, bo blok kawy jest brudny. Trzeba go wtedy wyczyścić. Warto to robić zawsze wtedy, pojemnik na kawę ziarnistą jest napełniany, lub przynajmniej raz na tydzień. Trzeba wyłączyć ekspres poprzez ustawienie wyłącznika w położeniu „O” i wyciągnąć wtyczkę z gniazdka elektrycznego, wyjąć tacę ociekową i kasetkę na fusy, i dopiero wtedy otworzyć drzwiczki serwisowe. Wyjmujemy blok kawy, trzymając za specjalny uchwyt i wciskając przycisk „PUSH”. Pamiętajmy, że ta część ekspresu może być myta tylko w letniej wodzie bez detergentu. Trzeba też pamiętać, że musimy umyć dokładnie górny filtr, a przed włożeniem bloku kawy w odpowiednie miejsce należy sprawdzić, czy wewnątrz komory parzenia nie pozostała woda. Trzeba też wyjąć kasetkę na kawę i starannie ją umyć, wyczyścić wewnętrzną przegródkę urządzenia wilgotną ściereczką. Wtedy wkładamy kasetkę na kawę w odpowiednie miejsce i sprawdzamy, czy jest prawidłowo ustawiona. Jeżeli kasetka na kawę zostanie włożona nieprawidłowo, blok kawy może nie zmieścić się w urządzeniu. Blok kawy znajduje się w pozycji spoczynku, kiedy dwa punkty odniesienia nakładają się na siebie. Jeśli nie, trzeba sprawdzić, czy dźwignia styka się z podstawą bloku kawy i czy haczyk blokujący blok kawy jest w prawidłowym położeniu. Aby ustalić jego położenie, należy mocno wcisnąć przycisk „PUSH”. To czas, kiedy można spowrotem umieścić blok kawy w odpowiedniej wnęce tak, aby zaczepienie odbyło się BEZ wciskania przycisku „PUSH”. Pozostaje włożyć kasetkę na fusy i tacę ociekową, a potem zamknąć drzwiczki serwisowe.
4. Masz wrażenie, że kawa z ekspresu wypływa zbyt wolno? Na to też jest rada.
Tak może się stać, gdy mielenie kawy jest zbyt drobne. Można zmienić mieszankę kawy lub wyregulować stopień mielenia. Trzeba pamiętać, by pod żadnym pozorem nie wsypywać kawy mielonej i/lub rozpuszczalnej do pojemnika na kawę ziarnistą. Młynek zawiera elementy ruchome, które mogą spowodować niebezpieczeństwo. Nie wolno wkładać do niego palców i/lub przedmiotów. Przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności wewnątrz pojemnika na kawę należy wyłączyć urządzenie, wciskając przycisk ON/OFF, oraz wyciągnąć wtyczkę z gniazdka elektrycznego. Pokrętło do regulacji mielenia, umieszczone wewnątrz pojemnika na kawę ziarnistą, należy przekręcać tylko wtedy, gdy ceramiczny młynek do kawy działa. Regulację tę można wykonać poprzez naciśnięcie i obrócenie pokrętła do regulacji mielenia umieszczonego wewnątrz pojemnika na kawę ziarnistą, używając odpowiedniego kluczyka do regulacji młynka do kawy załączonego do urządzenia. Musimy nacisnąć i obrócić pokrętło do regulacji mielenia każdorazowo tylko o jedną jednostkę. Różnicę w smaku można zauważyć po zaparzeniu 2-3 kaw. Oznaczenia wskazują ustawiony stopień mielenia, możemy wybrać drobne lub grube.
Przyczyną może być także pusty obwód albo brudny blok kawy. Jak sobie z tym poradzić piszemy powyżej.
5. Czemu kawa nie jest wystarczająco gorąca?
Przyczyną mogą być zimne filiżanki – wtedy trzeba je po prostu ogrzać gorącą wodą. Być może także temperatura napoju jest ustawiona na położenie NISKA w menu programowania – wtedy trzeba ją ustawić na położenie NORMALNA lub WYSOKA.
6. Chcę napić się kawy mlecznej, a mleko nie jest spienione lub nie wypływa. Dlaczego?
Twój Cappuccinatore, który tak uwielbiasz, jest brudny. Należy czyścić Cappuccinatore po każdym użyciu w sposób opisany w instrukcji. Aby dokładnie wyczyścić Cappuccinatore, można je ściągnąć, zdemontować na poszczególne elementy i włożyć te elementy do zmywarki (nieprofesjonalnej). Mycie w zmywarce może spowodować zmętnienie powierzchni elementów Cappuccinatore lub blaknięcie rysunków graficznych, zwłaszcza w przypadku silnych detergentów. Jest to normalne zjawisko i nie ma ono żadnego wpływu na prawidłowe działanie obwodu mleka.
Nadal nie ma mlecznej pianki? Może stosowany typ mleka nie nadaje się do spieniania. Należy stosować zimne mleko (~5°C / 41°F) o zawartości białka co najmniej 3%, aby zapewnić dobrą jakość produktu. Można używać mleka pełnego, odtłuszczonego, sojowego lub mleka bez laktozy, w zależności od upodobań.
7. Dlaczego kawa ma mało pianki?
Być może mieszanka kawy jest nieodpowiednia, kawa nie jest świeżo prażona lub jest zbyt grubo zmielona. Możesz spróbować zmienić mieszankę kawy lub wyregulować stopień mielenia zgodnie z opisem wyżej.
8. Na koniec zostawiliśmy sobie hit, ale niech pierwszy rzuci kamieniem ten, komu się to nigdy nie zdarzyło. Mianowicie… urządzenie nie włącza się.
Drogi kawoszu, czy jesteś pewien, że urządzenie nie jest podłączone do sieci elektrycznej a wyłącznik ON/OFF nie jest w położeniu „0”? No właśnie :) Teraz już możesz cieszyć się pyszną kawą z Saeco Lirika OTC. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2020
