Spienianie mleka do kawy – jak zrobić to idealnie?

2020-11-20
Spienianie mleka do kawy – jak zrobić to idealnie?
Spienianie mleka to nic innego jak jego napowietrzenie i podgrzanie. Idealnie spienione mleko do kawy jest delikatnie słodkie w smaku i klarowne.
 
Nawet najbardziej profesjonalny ekspres nie zapewni nam lśniącej mlecznej czapeczki na kawie, jeśli nie spełnimy kilku koniecznych warunków. Po pierwsze, wybierzmy takie mleko, które będzie się dobrze spieniać. Najlepsze będzie tu mleko krowie, o zawartości tłuszczu 3-4 procent oraz dużej zawartości białka – po rozpadzie laktozy na cukry proste smak pianki staje się słodszy i delikatniejszy. Oczywiście do spieniania można użyć innych rodzajów mleka, także roślinnych, jednak rezultaty mogą być  różne – ze względu na zawartość tłuszczu. Najbardziej słodkie będzie mleko bez laktozy. 

 

Druga sprawa, to temperatura mleka. Mleko do spieniania powinno być mocno schłodzone, mieć co najwyżej kilka stopni. To ważne, bo takie mleko łatwiej poddaje się procesowi, co w konsekwencji daje nam więcej czasu by  w odpowiedni sposób napowietrzyć i podgrzać mleko. Spienione mleko nie powinno być przegrzane, a tym bardziej – prawie zagotowane, ma w końcowej fazie spieniania mieć temperaturę około 70 stopni Celsjusza. Najlepiej używać mleka świeżo wyjętego z lodówki, zbyt ciepłe mleko traci smak, właściwości słodzące i staje się wodniste. 

Nowoczesne ekspresy mają specjalną dyszę do spieniania mleka. To rurka, która wypuszcza gorącą parę wodną pod ciśnieniem – to ona zmienia mleko w piankę. Ab y cały proces się udał, należy do specjalnego, najlepiej metalowego dzbanka, nalać schłodzone mleko. Potem uruchamiamy dyszę tak, by pierwszy wyrzut pary poszedł poza dzbanek – pozwoli to uniknąć rozwodnienia mleka. Następnie umieszczamy dyszę tuż pod powierzchnią mleka w dzbanku i wykonujemy nim koliste delikatne ruchy oraz przesuwamy go w górę i w dół, by zmienić położenie dyszy w dzbanku. Wtedy napowietrzamy mleko w całej jego objętości i mleko osiągnie konsystencję roztopionych lodów śmietankowych. Spienione mleko zwiększy swoją objętość. Chodzi o to by możliwie szybko napowietrzyć mleko, a w drugim etapie doprowadzić do ruchu wirowego mleka w dzbanku, tak by mleko nam się podgrzewało i polerowało jednocześnie. 

 

Wiele ekspresów ma teraz automatyczną funkcję spieniania mleka, jak na przykład Lirika OTC z innowacyjnym Cappucinatore, ale i one potrafią sprawiać użytkownikom problemy. Czasem maszyna nie zasysa mleka – trzeba wtedy sprawdzić drożność rurek silikonowych, przez które przepływa mleko. Aby pozbyć się zanieczyszczeń należy wykonać proces płukania przewodów układu mlecznego.
 
Pamiętajmy, że należy czyścić Cappuccinatore po każdym użyciu w sposób opisany w instrukcji. Aby dokładnie wyczyścić Cappuccinatore, można je ściągnąć, zdemontować na poszczególne elementy i włożyć te elementy do zmywarki (nieprofesjonalnej). Mycie w zmywarce może spowodować zmętnienie powierzchni elementów Cappuccinatore lub blaknięcie rysunków graficznych, zwłaszcza w przypadku silnych detergentów. Jest to normalne zjawisko i nie ma ono żadnego wpływu na prawidłowe działanie obwodu mleka.
 
Czysty system spieniania mleka gwarantuje idealną piankę na cappuccino, dlatego dysza powinna być po każdym użyciu przepłukana, a potem wycieramy ją czystą ściereczką. Ekspres automatyczny powie nam, kiedy system powinien być przepłukany. To bardzo istotne, bo tłuste osady z mleka mogą łatwo zatkać elementy systemu. Na szczęście, na rynku są dostępne profesjonalne płyny do czyszczenia systemów mlecznych. Można ich używać codziennie, co gwarantuje usunięcie bakterii kwasu mlekowego, protein i tłuszczów z mleka, a tym samym pozwoli cieszyć się idealną pianką na cappuccino.

 

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel